Buiten Maastricht, in de entree van het Heuvelland en Nationaal Landschap Zuid-Limburg, vinden we de Keerderberg. Boven aan die berg, in de dorpsmantel van Cadier en Keer, ontwikkelen en beheren onze vereniging, bewoners, gemeente Eijsden-Margraten en overige betrokkenen gezamenlijk een unieke natuurbuffer.
In het gedeelte in eigendom van de bewoners is hoogstam aangeplant: zo’n 10 soorten authentieke lokale fruit- en notenbomen. We vinden er ook een amfibieënpoel en een stapelmuur ten behoeve van de vroedmeesterpad en andere amfibieën. De grond is bedekt met vele soorten lokale kruiden/bloemrijke grassen. In het gedeelte in eigendom van de gemeente is een grote hemelwaterbuffer met natuurlijk taluds aangelegd. Het reservoir buffert tijdens en na regenbuien tot 5.000 kubieke meter water en ontziet zo de 60 meter lager in Maastricht gelegen wijk Heer van wateroverlast. Ook vinden we er een bijenhotel.
Het bewonersdeel en het gemeentedeel vormen samen de Natuurbuffer Keerberg. De natuurbuffer wordt extensief begraasd.
Cadier en Keer ligt ingesloten tussen het Savelsbos en de Bemelerberg/Schiepersberg, twee Natura2000-gebieden die Europees beschermd zijn. Goed functionerende ecologische verbindingen zijn cruciaal om de forse achteruitgang van de natuurkwaliteit te remmen en keren.
Waarom moeten we natura2000 verbinden? >
De Natuurbuffer Keerberg bestaat uit een bewonersgedeelte en een gemeentegedeelte. Het is een publiek-private samenwerking tussen gemeente en bewoners.
Lees meer >